Sterke vrouwen
De beweging van de Begijnen is een eerste teken van onafhankelijkheid van vrouwen. Begijnen waren alleenstaande vrouwen die rond het eind van de 11e eeuw in West Europa ontstonden. Zij waren geen nonnen, zij legden geen levenslange geloofsgeloften af. Wel waren zij ongehuwd, moesten een gelofte van kuisheid afleggen en waren zij gehoorzaam aan de…
Cornelia Arens
Begijnen werden altijd in de kerk begraven, iets wat in die tijd heel gebruikelijk was. Maar er is één bekende uitzondering, nl Cornelia Arens, dochter van zeer welgestelde ouders. Zij wilde niet in de kerk worden bijgezet, maar liever worden begraven in de goot, als boetedoening voor de overgang van haar familie naar het protestantisme.…
Regels voor Begijnen
Door Albrecht van Beyeren werd in 1393 een aantal regels voor de Begijnen opgesteld: Zonder verlof mag men het Hof niet verlaten, Om 9 uur moet iedere begijn in haar eigen woning zijn Om 10 uur moet het licht uit, Haar gewaad en huisraad moet zedig zijn, Het houden van honden en hanen is niet…
Ruzie op het Hof
Natuurlijk waren en zijn er tussen de bewoners wel eens geschillen en zelfs ruzies. Zo ook bij Margriet van Ray rond 1700. In de jaren 1700 tot 1744 terroriseerde deze vrouw het Hof met haar ‘onlijdelijk quaadaardig humeur”: het leeggieten van emmers water over de vloer van de onderburen, nachtelijk lawaai en geschreeuw, mishandeling van…
Laatste Begijn en huidige bewoners
In 1862 besloten de laatste Begijnen samen te gaan wonen in het grote huis Bethanie op nr 26. In 1950 woonden hier nog 10 vrouwen. De laatste Begijn is op 23 mei 1971 overleden, zuster Antonia, zij was 84 jaar, zie foto. In 1974 werd als eerbetoon aan alle Begijnen een beeld van een Begijn…