Sint Andrieshof

Ontstaangeschiedenis

  In 1613 had Jan Jansz Oly, een rijke katholieke Amsterdammer, een stuk land gekocht aan de westkant van de stad. Dit deel van de stadsuitbreiding was bedoeld voor minder draagkrachtigen, die in die jaren in grote getale naar de stad kwamen om werk te zoeken. Op dit stuk land zijn in de navolgende jaren…

Hoe zag het hofje er toen uit?

  Dit één na oudste nog bestaande hofje in Amsterdam bestond in de eerste jaren waarschijnlijk uit 15 woningen en 15 kamers. Daarvan stonden 6 woningen en 6 kamers aan de grachtzijde en dezelfde aantallen aan de achterzijde. Aan de westelijke zijde stonden 3 woningen en 3 kamers. Aan de oostelijke zijde is een paar…

de Kapel

  De families Oly en Nobel mochten pas een Kapel vestigen nadat er door de stedelijke overheid toestemming voor was gegeven. De katholieke godsdienstuitoefening in die tijd, na de alteratie, mocht alleen ‘ongezien en ongehoord’ worden uitgevoerd. Misschien is daarom de Kapel pas 7 jaar na de openstelling van het hofje ingewijd. In 1873 werd…

Middelen

  De families Oly, Nobel en De Magistris zorgden goed voor de bewoners van het hof. Behalve vrij wonen kregen de vrouwen turf, linnen, bonen en gort en op hoogtijdagen wat extra’s. Wel moest duidelijk zijn dat de bedeling geen recht is maar een voorrecht. In de jaren na 1700 werden de toelagen bekostigd uit…

Het Begijnhof: Sint-Andrieshof - foto van een bord met bonen

Kunst

  Het Andrieshof heeft een aantal kunstwerken in haar bezit. Het kan zijn dat de families Oly en Nobel een aantal kunstwerken aan het Hof hebben geschonken of het kan ook zijn dat zij hun religieuze kunstbezit hebben ondergebracht in de Kapel. Zo is het hof in het bezit van een schilderij van de kruisafname…